Wednesday, November 27, 2013

Teleffekt gör det igen!



Många företag använder sig av telefonväxelsystem och det kan ibland vara svårt att veta vilket system som passar ändamålet. En bra startpunkt är att göra research kring olika företagstjänster. Ett tips här är Teleffekt.
Företaget är jämförelsevis ny aktör på telemarknaden. Det är en svår bransch att etablera sig i, men på bara några år har företaget växt till ett dussin anställda med bred kompetens.  Merparten av kunderna finns i södra landsänden, men det är ingen tvekan om att man står redo att erövra resten av landet också.




Men vad gör Teleffekt och varför ska du bry dig? Om du driver ett företag eller jobbar som IT-ansvarig är det korta svaret att ni med all sannolikhet kan spara pengar genom att anlita Teleffekt för att hjälpa er med alla tjänster som rör telefoni. 

Moderna mobilväxlar




Företaget jobbar primärt med mobilväxlar och har just tagit fram en fantastiskt användbar och helt unik produkt på marknaden – en mobil växel med egenutvecklad mjukvara som kan användas av i princip vem som helst på företaget utan särskilda teknikkunskaper. 




I ett enkelt användargränssnitt kan du ställa samtal i kö, koppla vidare och få tillgång till en mängd andra funktioner som underlättar det dagliga arbetet. Det går till och med att integrera med andra system för att se om personen som söks är bortrest, på möte eller upptagen på annat sätt.




Den stora fördelen med tjänsten är ändå att den skräddarsys för just ditt företag. Eftersom Teleffekt inte är operatörsbundna kan företaget behålla befintliga mobilnummer och välja den operatör som fungerar bäst för er. Lösningarna som erbjuds är kort och gott lika unika som mobilväxeln och vad som ingår i avtalet är det kunden själv som bestämmer.


Om något mot förmodan inte skulle fungera finns dessutom hjälpen nära till hands i form av en engagerad och kunnig support. Teleffekt erbjuder även en garanti för att all service ska fungera och att du alltid betalar lägsta möjliga pris för företagets telefonitjänster. Det borgar för ett problemfritt och smidigt avtal som potentiellt kan spara stora pengar åt företaget.

Wednesday, November 20, 2013

Är mobiltelefonen cancerframkallande?




Det har varit mycket prat om strålning från mobiltelefoner under de senaste åren. Desto mer sällan (aldrig?) hör man talas om några hjärntumörer som orsakats av mobilanvändning, trots att just mobilanvändningen exploderat under samma period. Är alltihop bara trams? 

Elallergi och strålning

Ja antagligen. Det går hand i hand med det psykosomatiska syndromet "elallergi". Vi omges konstant av strålning från alla möjliga källor inklusive marken och rymden. Att svaga elektromagnetiska fält från exempelvis elnätet skulle ha några hälsoeffekter har gång på gång bekräftats som nonsens. Samma sak gäller mobiltelefoner. Visserligen är mobilens strålning starkare och har faktiskt vissa effekter när du håller den mot örat, men de är av allt att döma synnerligen minimala. 

Men lita för all del inte bara på Olas mobilblogg, även om det är en mycket trovärdig källa. Strålsäkerhetsmyndigheten släppte en ny rapport i år som sammanfattar det vetenskapliga läget vad gäller forskning på elektromagnetiska fält. Rapporten konstaterar att det inte finns något stöd för att elektromagnetiska fält orsakar cancer. 

Rapport bakom mycket av skräcken

Några brasklappar finns, som att läget är osäkert efter långtidsanvändning på 13-15 år och effekten på barn, men den forskning som finns tyder inte på någon ökad risk. 

Ett av de främsta skälen till folks oro är skräckrapporter i kvällstidningarna, varav mycket bygger på en WHO-rapport från 2011. Där hävdades, baserat på två epidemiologiska studier, att radiofrekventa fält "möjligen kan vara cancerframkallande för människor", men sedan dess har alltså fler studier tillkommit som inte visar något samband.

 

Thursday, November 14, 2013

Mobiltelefonen genom tiderna



Sverige har som bekant varit i framkant av den tekniska utvecklingen inom mobiltelefoni. Det allra första systemet för telefoni i bilar togs i bruk i Sverige redan på 50-talet. På den tiden var begreppet ”biltelefon” mer passande, eftersom det inte handlade om någon direkt bärbar utrustning.

Ringde upp konkurrenten


Det första samtalet med en handhållen mobiltelefon ägde rum den 3 april 1973. Då ringde Martin Cooper, ingenjör på Motorola, upp en konkurrent på Bell Labs och informerade dem han pratade i en mobiltelefon.

Mobilen som Cooper använde var en prototyp som inte hade särskilt mycket genensamt med iPhone eller Nexus 5. Den vägde 1,1 kg och var 13 cm tjock. Samtalstiden var 30 minuters och det tog omkring 10 timmar att ladda mobilen. Med åren blev naturligtvis mobiltelefonerna mindre, men ända fram till början av 90-talet var de fortfarande stora klumpar med högst medelmåttig batteritid.

Nokiaeran


I slutet av 90-talet började Nokias glansdagar. Hyfsat behändiga små lurar som man dessutom kunde spela ”Snake” på tog över en väsentlig del av marknaden. Nokias framgångar stod sig en bit in på 2000-talet, då det finska företaget var i högsta grad delaktigt i trenden mot smartphones.

2006 släpptes Nokia N95, som på den tiden var en riktig superlur tack vare sin inbyggda GPS, fullt funktionella kamera och en nästintill användbar webbläsare. Nokias senare samarbete med Microsoft var måttligt framgångsrikt, men ledde till att mjukvarujätten köpte upp den finska föredettingen.

Moderna smartphones


Apple har antagligen varit den allra viktigaste orsaken till att de allra flesta nya mobiler som säljs idag är smartphones. Första modellen av iPhone lanserades 2007 och tog världen med storm. Numera har däremot Apple blivit omsprunget av Googles Android och tillverkaren Samsung, som har merparten av marknaden.